Kinderen | Moederleven | Zwangerschap

Zwangerschap: Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

14 december 2017

Zwanger zijn betekent vaak misselijkheid en ook opkomend maagzuur. Beide zwangerschappen had ik er last van. In het eerste trimester was ik vooral misselijk, in het derde trimester had ik vooral last van maagzuur dat ik in mijn keel voelde. Bij mijn tweede zwangerschap kreeg ik de misselijkheid en de maagzuur beter onder controle en daarom, in de hoop andere zwangere vrouwen te helpen, mijn tips tegen zwangerschapsmisselijkheid.

Droge dingen eten

Met droge dingen bedoel ik crackers, beschuitjes, toastjes, rijstwafels en al dat soort. Gewoon zo, zonder beleg. Op een gegeven moment kwam het mijn neus uit, maar het hielp wel.

Beperk waterig voedsel

Ik ben dol op soep, en gelukkig mijn man ook, en dus eten we het graag. Echter, tijdens mijn zwangerschap merkte ik dat een flink bord soep me misselijk maakte. Beter kleine beetjes per keer en wat brood erbij.

Gember

Gember schijnt heel goed te werken tegen misselijkheid. Mijn huisarts raadde gembercapsules aan, oftewel gemalen gember die in een capsule is gestopt. Aangezien ik pillen slikken moeilijk vind, dronk ik thee met gember en dat werkte ook prima.

Melk of drinkyoghurt

Op een gegeven moment tijdens mijn tweede zwangerschap kreeg ik trek in melk. In zuivel. Heel gek, want ik gooi eigenlijk alleen melk in mijn koffie, verder drink ik het niet. En het hielp ook nog eens. Naar school en werk haalde ik vaak een halfliterpak drinkyoghurt, eentje zonder toegevoegde suiker, en dat hielp vooral in de ochtend enorm tegen het maagzuur. Een half glas melf of drinkyoghurt deed vaak al veel goeds. Toen ik echt al hoogzwanger was stond ik ’s nachts wel eens op om wat melk te drinken. Dan zakte het maagzuur wat en kon ik alsnog in slaap vallen.

Koffie met mate

‘Gelukkig’ verdwijnt mijn trek in koffie compleet als ik zwanger ben. Op een bepaald moment komt dat wel weer terug, maar ik heb gemerkt dat het alleen verstandig is om koffie te drinken als mijn maag rustig was. En dan het liefst koffie met melk erin.

Rennie

Als echt niets meer werkt, is er altijd nog Rennie. Wonderspul. Ik kocht, of nou ja, mijn man haalde het voor mij, de suikervrije variant en het fijne is dat het kauwtabletten zijn. Absoluut een aanrader als je groen ziet van de ellende en niets helpt.

Zo. Twee zwangerschappen verder en ik heb al heel wat geprobeerd en geleerd wat voor mij wel en niet werkt. Hopelijk zit er wat bruikbaars tussen voor de zwangere dames onder ons. Zelf weet ik heel goed hoe vervelend het is om misselijk te zijn en om maagzuur in je keel te voelen. Gewoon bah. Dus als er iemand een klein beetje geholpen is met deze lijst, is mijn doel bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *